Siirry sisältöön
CV
Takaisin

Tällainen CV tekee vaikutuksen – lue rekrytointikonsultimme 5 vinkkiä vakuuttavan ansioluettelon laatimiseen

Työnhakijan tärkein työkalu hakuprosessin alkuvaiheessa on informatiivinen ja huoliteltu CV. StaffPointin rekrytointikonsultti Linda Joyner neuvoo, kuinka laadit CV niin, että se jää suuren hakemusmäärän joukosta mieleen.

”Rekrytoijana luen lukuisia CV:itä viikoittain, joten tiedän, mitä niissä kannattaa mainita ja mitä olisi hyvä välttää,” Joyner kertoo.

1. Räätälöi CV haettavan tehtävän mukaiseksi

Hyvä CV on napakka paketti, jossa hakijan keskeinen osaaminen on selkeästi esillä. Erityisesti kannattaa keskittyä korostamaan niitä ominaisuuksia, jotka ovat olennaisia haettavan työtehtävän kannalta.

CV kannattaa päivittää aina ennen uuden työhakemuksen lähettämistä. Nosta esiin haettavan tehtävän kannalta olennaiset työkokemukset ja osaamiset ja kerro tittelin ja työnantajan lisäksi myös, mitä työ käytännössä piti sisällään.

”Haettavan tehtävän kannalta oleellisten aiempien työpaikkojen työnkuvat on hyvä kertoa muutamalla lauseella tai ranskalaisella viivalla, esimerkiksi asiakaspalvelu ei kerro vielä tarpeeksi, sillä asiakaspalvelua on monenlaista”, Joyner neuvoo.

2. Raaski tiivistää

Sopiva pituus CV:lle on pari liuskaa, joten kaikkea ansioluetteloon ei kannata yrittää mahduttaa. Jos työhistoriasi on pitkä, voit nostaa esille työtehtävän kannalta olennaisimmat työtehtävät.

”Ansioluetteloon voi karsia, tiivistää ja yhdistää olennaisimmat tiedot. Tuorein työkokemus kuitenkin aina ensin”, vinkkaa Joyner.

Muista kuitenkin, että CV:hen ei kannata jättää pitkiä ajallisia aukkoja. Jos olet ollut työnteon sijasta esimerkiksi opiskelemassa tai vanhempainvapaalla mainitse myös tämä lyhyesti.

3. Tuo persoonasi ja osaamisesi esiin

Joyner kertoo, että häneen vaikutuksen tekevissä CV:ssä hakijan persoonallisuus erottuu positiivisella tavalla.

”Voit esimerkiksi kertoa joukkueurheilutaustasi tai partiotoiminnastasi. Näin tuot samalla esille ryhmätyötaitojasi ja vapaa-ajan aktiivisuuttasi”, Joyner vinkkaa.

Myös muutaman lauseen mittainen napakka myyntipuhe on tehokas keino aloittaa CV ja tuoda omaa persoonaa esille.

”Myyntipuhe CV:n alussa herättää takuulla rekrytoijan huomion”, Joyner sanoo.

Myyntipuheessa voi kertoa esimerkiksi omista päävahvuuksistaan tai uratavoitteistaan. Joynerin mukaan rekrytoija haluaa nähdä, että työnhakija on pohtinut omaa osaamistaan ja tunnistaa vahvuutensa.

”Mitä minun tulisi kehittää, entä missä olen jo hyvä? Näitä teemoja on hyvä miettiä CV:tä tehdessä”, Joyner kertoo.

Työnhakuun liittyvien kysymysten parissa ei tarvitse kuitenkaan painiskella yksin.

”Myös me rekrytointikonsultit toivomme, että hakija onnistuu, joten meille voi soittaa ja kysyä, jos jokin asia askarruttaa”, Joyner ohjeistaa.

Hakua hoitovan rekrytointikonsultin yhteystiedot löytyvät hakemuksesta.

4. Tarkista oikeakielisyys ja tyyli – selkeä CV tekee vaikutuksen

Miten sattuu hyppivät rivivälit, vaihtelevat fontit ja kielioppi- ja kirjoitusvirheet eivät anna huolellista kuvaa hakijasta.

”Hutiloiden tehty CV kertoo minulle hakijan motivaatiosta – tai ennemminkin sen puutteesta –haettavaa työtä kohtaan. Ulkoasu- ja kielioppiasioihin kannattaa siis kiinnittää huomiota”, Joyner kertoo.

Helpoiten siistin näköisen CV:n saa tehtyä valmista CV-pohjaa käyttämällä. Helppo työkalu CV:n tekemiseen löytyy esimerkiksi Euroopan Komission Europass-sivustolta.

Myös luovuuden käyttö on sallittua ja jopa suositeltavaa, erityisesti jos visuaalisesta osaamisesta on hyötyä haettavassa työssä. Hyvä asiatyyli on kuitenkin hyvä muistaa räväkämmässäkin toteutuksessa. Älä valitse Comic Sansia, ellet halua olla tarkoituksellisen vitsikäs.

5. Älä hätiköi!

CV kannattaa katsoa ajatuksen kanssa läpi ennen lähettämistä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös sähköisen tiedoston nimeen.

”Paras tapa nimetä tiedosto on oma nimi”, Joyner arvioi.

Jos olet epävarma, pyydä mielipidettä vielä kaverilta tai kollegalta ennen hakemuksen lähettämistä. Esimerkiksi kirjoitusvirheitä ei välttämättä itse huomaa. Toinen henkilö voi myös auttaa arvioimaan välittyykö CV:stä selkeästi juuri se osaaminen, jota haluat korostaa.

Kun loppusilaus on tehty, voit lähettää hakemuksen hyvillä mielin. Ja sitten odottamaan puhelimen soimista!